SEO – Vad det är, betyder & hur det fungerar

Vi går igenom sökmotoroptimering (förkortat SEO), vad det är,- betyder och hur seo fungerar.

Vad är sökmotoroptimering SEO?

SEO som är den engelska förkortningen för sökmotoroptimering handlar i sin grund om att förbättra placeringar i Googles sökresultat. Du uppnår en god seo med en rad olika tekniker, som går ut på att göra er hemsida lättförståelig för sökmotorer som Google, och framförallt användbar för besökarna på er webbplats.

När du arbetar för och inom sökmotoroptimering (SEO) handlar det om organiska sökresultat. Arbetet med sökmotoroptimering är gratis och rankas baserat på innehållet. Du bör inte förväxla SEO med annonsering via exempelvis Google Ads, där du istället betalar för att hamna högre upp i sökresultaten.

Vad betyder SEO?

Själva termen SEO är förkortningen från engelska Search Engine Optimization som står för sökmotoroptimering på svenska.

Vad kostar SEO?

Baserat på din vilja att lära, och dina tekniska kunskaper så kan mycket av grundläggande sökmotoroptimering studeras på egen hand, exempelvis med hjälp av vår blogg.

Vill du dock börja driva resultat snabbare och märka sökmotorernas potential till er verksamhet, utan att själva lägga ner tiden. Så kan en SEO expert vara att rekommendera.

Priserna för sökmotoroptimering varierar kraftigt, där vissa erbjuder resultatbaserad SEO, och andra priser per timme. Var noga med att titta efter referenser, och gör gärna en analys av deras hemsida.

Hur fungerar SEO?

Att sökmotoroptimera en hemsida hjälper sökmotorer som Google att bättre förstå ert innehåll och när sökmotorer bättre förstår ert innehåll så blir besökarna av högre kvalité, och med större intresse kring era produkter och/eller tjänster.

Detta sker genom att ni syns på relevanta nyckelord, och termer som är till användning för den som söker efter det ni erbjuder.

Vad är SEO-texter?

Idag är det vanligt att webbyråer eller aktörer inom digital marknadsföring talar om seo-texter.

SEO-texter innebär att innehållet på sidan är anpassat efter särskilda kunskapsområden, nyckelord och termer. Ofta grundar sig seo-texter från en så kallad nyckelordsundersökning, där aktören före publicering har tagit reda på vilka termer inom ämnet som flest människor söker efter, för att på så vis lyckas visa upp sitt innehåll för så många som möjligt.

Detta gör du för att få så stor avkastning som möjligt på ditt innehåll som finns på hemsidan. Skriver du en artikel men använder fel temer, så kommer detta påverka resultatet negativt. Detta gör att placeringarna i sökresultat kan tendera att synas för avsevärt mycket färre sökare.

Vad är SEO Titel?

Utöver en seo-anpassad text så är det även viktigt med titlar anpassade för högre klickfrekvens. Samt att texten innehåller relevanta termer efter den potentiella sökarens behov. Om du vill skriva en seo-titel så bör du följa ett max antal tecken. Detta gör du för att förhindra att titeln brytas av i sökresultatet. Använder du WordPress så hjälper ofta tillägg som Yoast SEO att säkerställa detta. Yoast SEO säkerställer bland annat att längden på titeln, och beskrivningen är korrekt skrivet.

Tack för att du läste till slutet

Hoppas att denna artikel med snabbfakta inom sökmotoroptimering har givit konkreta svar på vanliga frågor.

Du är varmt välkommen att kontakta oss för att tala vidare om just er sökmotoroptimering.

Prata SEO